2015. március 26., csütörtök

Erdély 1.0

Már régóta vártam ezt a napot. Végre 3 teljes nap erdélyben. :) Noémival egy éjszakai busszal indulunk a népligetből Kolozsvárra, ahol Kavics már vár minket. A busz 18:30-kor hagyja el budapestet es helyi idő szerint 2:30-kor ér Kolozsvárra. Alig pár ember van a buszon így viszonylag kényelmesen végigalszom az utat.

1. nap:

Reggel 8 körül ébredünk ragyogó napsütésre. Reggeli közösen a családdal, majd Noémi Kavics és ÉN indulunk a Tordai hasadékhoz. A szorost nem Torda felől, hanem a masik oldalrol közelítjük meg. A szűk és impozáns szorost leginkabb Paklenicahoz tudnam hasonlitani. Hatalmas feher mészkő falak mindenütt. A szoros bal oldalan kezdunk el maszni. Itt bizony szukseg van az acel idegzetre. Az utak kiepitettsege siralmas. Tobbnyire rozsdas szoges es ocska standok. Csak nehol fedezunk fel egy-egy hazilag keszitett nittet. Hogy miert ilyen silany a kiepitettseg? Kavics megadja a valaszt, de ezt most hosszu lenne leirni es lusta vagyok hozza. :) A napot vegulis 4 ut megmaszasaval zartam. 6- es 7+ kozotti fokozatban. Eleg kimerülten érünk haza Kavicsekhoz. Mar csak egy kiados vacsira van energiam. 21:00-kor mar agyban vagyok.

2. nap

Koran kelunk, megreggelizunk,majd irany Torockó. A faluban veszunk nema szuvenirt es latogatast teszunk a kisboltba. Felpillantunk a falu felett magasodo szekelykore. Az oriasi sziklamonstrum csucsa 600 meterrel magasodik felenk. Tovabb haladva az enyedi szoroson egy mellekutra kanyarodva 15 perc docogessel jutunk a kavics altal Uj evi falnak elnevezett sziklahoz. A kocsibol kiszalva 1 perc setaval mar a sziklanal vagyunk. A kb 300 meter szeles lehet es legmagasabb pontjan biztos van vagy 60-70 meter is. Kavics baratom megelegelve a rozsdas szogeket kifogastalan utakat epitett ki. Egyenlore 6 db van kesz. VI-IX fokozat kozott. Mivel nagyon kevesen ismerik a helyet es alig alig maszik itt valaki alkalmam nyilik ugy maszni, hogy sem ziafolt sem cipo nyomok nem konnyitik a dolgom. Itt ott meg torik a ko is, de idovel szepen le fog jonni minden aminek le kell. A hosszu allokepesseget kero utakon rendesen elpukkan a karom. Nap vegere 5 utat sikerul masznom. A falon rengeteg a lehetoseg meg. Meg is igerem Kavicsnak, hogy hamarosan visszaterek es kinittelunk egyutt is valami szep vonalat...  Alaposan elfaradtunk es kihultunk a nap vegere. (Delutantol fokozatosan bujt el a nap a fal mogott...) Hazafele Torockszentgyorgyon vacsorazunk a Szekelyko kuriaban. A helyi etelkulonlegessegek hamisitatlan hazias izeket es giga adagokat takarnak. Leves+foetel es desszert. Ennyi kaja utan mar a lelegzetvetel is nehezkes. Este ismet nincs gond az elalvassal. 

3. nap

Noemivel koran kelunk, hogy megnezzuk Kolozsvart, mig a tobbiek alszanak. Taxival megyunk a belvarosba. Foteren Matyas szobor es a Szent Mihály templom. Barangolunk a belvaros utcain, parkokban es egy piacon es korulnezunk. A magyar nenikektol zakuszkat vasarolunk es kellemesen elbeszelgetunk. Nagyon rokonszevesek. A napokban rengeteg magyarral talalkoztam uton utfelen es ez is nagyon tetszett. Es itt kell megjegyeznem, hogy a roman lakossag is nagyon kedves es segitokesz. Visszamegyunk Kavicsekhoz, de csak ekkor szembesulunk vele, hogy a mai nap mar nem lesz maszas. Kavicsot ledontotte valami korsag a labarol. Sebaj! Visszamegyunk a varosba csavarogni es megnezzuk Kolozsvar egyik legmenobb ettermet/klubjat (Bulgakov) ahol a helyi magyar lakossag a fo vendegkor. Este csomagolas es konnyes bucsu Zsuzsitol, Abeltol es Kavicstol. Barataim most sem okoztak csalodast! Ezuton is koszonom a vendeglatast es a sok kedvesseget amit kaptunk!

Jojjenek a kepek:Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése