2016. április 4., hétfő

Csontbrigad? Csontos-lebegés? Csonttörő? Csontleves?


Néhány gondolat a Csontbrigádról: Az út a 90-es évek elején született Radavits Kornélnak hála. Akkoriban született az első megmászás is Kornéltól, igaz Toprope. 2000-ben elsősorban a napfogyatkozás csalogatta le Urbanics Áron-t Csókára, de ha már itt járt megmászta előlbe a Csontbrigádot és a 9/9+-os fokozatot adta az útnak. Ekkor született meg az első előlben történő megmászás. Majd jött 16 év szünet. De miért kellett 16 év egy 9/9+-os út ismétléséhez? A válasz egyszerű... Egy kitört kulcsfogás. Csutorás Gergely akkoriban talán a legaktívabb székesfehérvári mászó volt, és rendszeresen járt csókára, próbálta megmászni a Csontbrigádot. Egy alkalommal, ahogy feszült abba a bizonyos alsós fogásba az arcába húzta a fogást. A viszonylag jó alsós helyén egy szinte foghatatlan oldalsós/alsós peremke maradt. Évről évre jött 1-1 próbálkozó, de sajnos senkinek sem teremt babér. Egyszerűen nem tudta senki sem abszolválni azt a 3 mozdulatot ami a továbbjutást jelentené az életmentő alsósba. 2012 környékén fogalmazódott meg bennem először, hogy Farkas Tomika,  az új generáció legjobb magyar sportmászója talán tudna valamit kezdeni az úttal. Eltelt még 1-2 év mire sikerült is összehozni a lejövetelt, de 2016.04.03-án végre sikerült....

2016.04.03.

Gyönyörű napsütésre ébredünk a Schwarz rezidencián. Idén most sátrazunk először. Érzem is a testemen. (Mindenem fáj.) Évaval kényelmesen készülünk össze mire Soma befut fehérvárról. Irány a fal... Tomikáék csak délután 1-re várhatóak, addig mászom egy jó Indiántáncot és Krokodil direktet. Tomika, Marci és a többiek is lassan befutnak. Marci lecsűri a Lebegést (8+), majd Tomika OS mássza a lebegő csontokat (9-).
Lefelé jövet végignézi és átmozogja a Csontbrigádot, az utat, amiért valójában jött. Azzal a bizonyos alsóssal és a felette lévő 2 méterrel neki is meggyűlik a baja, de mintha kirajzolódni látszana a megoldás. Jobb kéz a vágós akasztó fogáson, jön a bal kéz az alsós-oldalsós valamire és jönnek fel a lábak. Tomika feszül a fogás megmaradt része pedig hirtelen kitörik a keze alól. Azt hiszem ezzel a Csontbrigád eredeti, direkt vonalvezetése újabb jó néhány évre jegelve lesz. Tomika szerint a direkt mászás kb 8c lehet, mely nehézséget 2-3 szemkiesős mozdulat adná. Na de ezzel nem ért véget a nap. Tavaly Bálinttal volt szerencsém itt mászni. akkor a Mózes tisztán mászik (8/8+), újonnan nittelt út megmászására látogatott el Csókára, de ha már itt járt belenézett a Csontbrigádba is. Ekkor született az ötlet hogy a vágós akasztós fogásból egy jobbos dinamikus mozdulattal ki lehet nyúlni egy viszonylag jó oldalsósra, abból 2 pici perem, majd érkezés a lentről is jól látható vízszintes nagy repedésbe. Ezzel a kis "kitérővel" már mászható az út és a jobbos kinyúlás sem olyan drasztikus, hogy azt lehessen mondani: "Az már nincs bent az útban...". Tomika átnézi az előbb leírt mozdulatokat is, majd nemsokkal később első éles próbájára megmássza az utat. Mindenki részéről nagy az öröm. Egy hosszú évek óta fennálló kérdésre kaptunk ma választ. A Csontbrigád "direkt", eredeti megmászása 8c körüli a Bálint által megálmodott bétával pedig 8A. Tomi lecsűri még a Krokodil direktet 8 és a legújabb szerzeményem, a Schwarz 8+/9- utat.

És a megmászós videó:



1 megjegyzés: