2014. május 19., hétfő

Esti mese...

Hol volt,hol nem volt,még az Ospi hegyeken is túl,ahol az Isztriai malac túr,volt egy hely.

 E Helyről két fiatal fiú,Paul
 és Barni egyszer csak tudomást szerzett egy kedves ismerős révén. Oszi.
E két fiú,nem volt ám testvér,még talán nem is egy közös csecset szopkodtak gyerekkorukban.
A közös eme két fiúban a mászás megszállottsága volt. El is határozták,h dacolva az időjárást jelentő gonosz manókkal,és az úton álló perverz horvát határ őrökkel,kik azért lehúzatták a nadrágot,habi hasist keresvén,nem pedig a fiatalemberek farkának igen határozott szemrevételezéséért,legyen az harmad három országon is túl,felkeresik fent nevezett Helyet.
A Hely,mely innentől kezdve kaphatná kistörökországot,vagy kisspanyolországot,Buzet nak neveztetik.


Eme Buzet ide illő,vagyis mesébe,vadregényes tájaival,


köveivel és határozott madárkoncertjeivel,természetes fürdőkádjaival,


cseppköveivel,peremeivel,áthajlásaival nehéz és könnyű útjaival csalogatja a kalandra vágyó fiatalokat.
Persze sokan alul maradnak a küzdelemben,és ők szégyenkezve hordják el irháikat.
Na de kanyarodjunk vissza a két fiúhoz.
Ők is szerencsét próbáltak. Hála isten a förtelmes útbaigazításoknak,azért olyan 3-4 óra alatt feltérképezték az egész környéket,tudomást szerezvén a legjobb helyekről.
Első nap meglátogatták Pengari nevű iszonyatosan gyönyörű  áthajlásos helyet( 6a-8a+ ig majdnem mindegyik 30 m)



,ahol bemelegítettek egy szép 6a val

,majd
Pauli leküldte a Nista od Jessy nevű 7b t sec gora(b+/c a helyiek szerint),Barni alul maradt. Majd egy 7c+ következett volna Nevermind,de eme sárkány túl erősnek bizonyult. Megjegyezném ,sokkal szebb és jobb mászás,mint Frankenjura,Osp,Misja. Nincsenek emberek,és mászók. :) Nyugiság van.Este eső,ami bepánikolást jelzett,majd sátorállítást.
Eljött a második nap ideje,a fő tornáé Befana(6b+-8b+,, 17m-38m ig)



A két fiú igazán elemében volt ,talán köszönhető a reggeli madárfüttynek. Egyébként esős időben is mászható,napsütésben is,mivel árnyékos. Jellemző a Buzetski Kanyonra,h elég szeles,így adja.
Így adta a Joker első k.hossz bemelegítésnek 6b+, majd egy gyönyörű 7a+ Night Club,amit majdnem leflesselteméknél lett,csak az elpukkanáséknál elöbb odaért,stand alatt,utolsó movie.
Nem búslakodtak hőseink,letoltak egy gyönyörű 7b t sec go ra 3d mászás Ljetna sauna,majd egy 6c+/7a t. Buzencka. Akadt volna lehet még egy rövidke velős 7b  Beach club Macumba,ha nem veri el a végét az eső. Gyönyörű mászáséknál megvacsoráztak,majd a 32 m es utak után ágyba mentek.
Itt már rutinból kihagytuk a sátrat,mivel a kocsimban van egy építésfóliának,bután lefordított,elég nagy felületű és erős nejlon fólia. Amit hajléktalanba felállítottam ágak segítségével.

Másik felét beszorítottam az autó ajtajához.
Vacsoráról nem írok,

mert szerintem nem érdemes megemlíteni a milánóit ,túrós csuszát mézes tejföllel és a paprikás krumplit. A reggeliket tojásos lecsót,rántottát,virslit és persze minden nap fekete teát tejjel és mézzel.
Szóval harmadik nap. Pandora (1 6a,2 6b,3 6c,6 7b+/7c,1,8a,2 8a+,5-6 8b/b+,3 8c,1 8c+)
a Pandora szelencéje fentről
és alúlról

Itt jött az első igazi pofon,hiszen ez akkor igazán jó szektor,ha valaki olyan sec gora,vagy os 8a t mászik. Köszönhető a sektor Markus Bocknak,Gerhard Hörhagernek,Leo Baumgartnernek,Boris Cujicnak,a füves holland Jorg Verhovennek és még sok másik embernek. Majdnem minden út az építőjét jellemzi. De persze fúrtak ők mindegyik szektorban.
Szóval elkullogtak hőseink,mint a kutyák,sebieket nyalogatva. És.. Ekkor jött az ötlet,Mi lenne,ha megnéznénk az első nap lemelegítős falának,a teljes hosszát,és keresnének valami faszaságot.
Így jött vissza Doser(6a+-8a+ 10m -25m ig)

,és a Just du it 7b 20-25 m es hosszával.. Sajnos hallgattam a társamra,ki nekem köszönhetően letolta Flashre,h Ott sarkazzak,úgy jobb. Sec go nál lecsúszott a sarok,így 3.ra lett csak meg. Viszont ennek és a másiknak a végét,utolsó 2 akasztást nem másztam ki,már csak dacból sem az első próbáknál,így maradt egy kis élmény,pszihé és feszültség a sec go nál,vagyis a megmászásnál.
Nap végére korona került egy 3 k.h as útra,ami a híd mellett kezdődik,egy igazán fasza bakancsos boulderral. Majd fasza tábla,ahol Paul lezuhant egy kitörésnek köszönhetően olyan 6m ert,egy rozsdás szegbe. A kitört kő a nagylábujjamon landolt,szerencsére mindenki megúszta. Szóval második kötélhosz Rotkreuz olyan,6a,első olyan 5 ös,harmadik pszihés bevágás után,törős alpin út,majd fasza traverz,érdekes kimászással a standhoz,6a.
Vannak persze könnyű szektorok is családosoknak,de az inkább Kompanj,és a többi meg benne van a Horvát mászó kallerbe.

Egyet kérnék eme mese végére.
Én leszek olyan kedves és feltöltök minden nemű infót az utakról,ha kérdés van nagyon szívesen segítek. Viszont,aki oda megy,ne baszakodjon a természettel,pucolja le a ziát az utakról,ne hagyjon szemetet és legfőképpen ne égesse a magyarokat. Lehet bivakolni,csak módjával. Minket nem zavart el a rendőre

Kaller: Minden út balról jobbra elvileg,de könnyebb eligazodni jobbról balra:


És a találós kérdés a végére. Aki tudja a választ,azzal visszamennék. :)
Mi csinálja ezt? Földből van és olyan mint ha fecske köpet lenne. A közepén van egy kb. 1 cm es luk. Hossza olyan 10 és 15 cm.





 http://www.plezanje.net/climbing/db/showCrag.asp?crag=675&p_ctx=long

http://www.croatiaclimbs.blogspot.de/


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése