2012. szeptember 11., kedd

Németországi kalandozások I.


Jelentem július elsején megkezdődött németországi száműzetésem, bár ezt nyilván sokan tudjátok. Bejegyzésemben igyekszem összefoglalni az elmúlt bő két hónap mászással kapcsolatos eseményeit. Mikor megtudtam, hogy hova jövök először megijedtem, tekintve hogy Németország északi részéről csak a nagy alföldek és mély-földek jutottak eszembe, maga lett volna a rémálom... :) szerencsére nem így történt, történik sőt... Na de, hogy hol is vagyok, Hannovertől délre egy kis városba Hildesheimban székelek, csendes, nyugodt olyan éppen optimális, 100km-en belül kb 6000 mászható út 3 féle kőzettel, mondhatni elegendő 2 évre..
Az első hónap viszonylag eseménytelenül zajlott, egyszer voltam Hannoverben az Escalodrom nevű boulder terembe, nem titkolt szándékom volt emberekkel ismerkedni, akik ismerik a helyi köveket, illetve felmérni, hogy milyen lehetőségek vannak. A terem maga nagyon tetszett, rengeteg izgalmas és fantázia dús út a kezdőtől a profiig mindenki megtalálja a számítását. Az, hogy miért nem egyből a hildesheim-i terembe mentem egyszerű oka volt, augusztus közepén nyitott a nyári karbantartás miatt. Az első adandó alkalommal el is mentem, pár napba beletelt míg megtaláltam pontosan hol van és hogyan lehet bejutni, de megoldódott:) A terem maga nem túl nagy, de nem is zsúfolt így edzeni illetve rossz idő esetén mászni tökéletes. A helyi mászók nagyon közvetlenek és barátságosak, gyorsan befogadtak és már az első mászás után elhívtak az egyik közeli mászóhelyre.

2 kocsival indultunk 8-an a kb 40km -re lévő Ith-hegységbe. Maga a hegy hosszan nyúlik el Hildesheimtól nyugatra megítélésem szerintem egy öreg mészkő-hegység lehet. 10-12 nagyobb területi egységre lehetne osztani mászás szempontjából, egy-egy egység körülbelül 10-12 hámor-örvény-kő méretű spotból áll egyszóval képzeljünk el egy akkora területet, ahol bő 120 hámori szikla fal van, nem kevés.. Ith hegységen kívűl van még néhány hasonló méretű nagyobb hegy-hegység nyugatra főleg mészkő, délen 60m-es gránit falak, 20m-es homok kövek.
Visszakanyarodva a mészkövekhez, a falak körülbelül 12-20m magasak, egyáltalán nem kitettek, tekintve, hogy a többsége az erdő közepén van. Nincsenek szétmászva, néhol murvás, poros, sisak kötelező mert vannak nem túl kompakt táblák, ahol pereghet a kavics. Sokféle mészkövön másztam már, de két egyformát még nem találtam, valahogy így volt ezzel is. Szokatlan volt, néhol poros, kicsit más fogású mint a megszokott, talán azért is mert eltelt 2 hónap szikla nélkül, de ennek ellenére viszonylag gyorsan alkalmazkodtam. A mászóstílusról: Amikor megérkeztünk a falhoz meglepődve tapasztaltam, hogy mindenki szedi elő a kutyaverő hexeket meg az ék sorokat, frendeket hát nem nyugtatott meg.. végig nézve a falakon megértettem a miértjét, finoman szólva nincsenek a falak szétlőve, ráadásul a többségét a 70es években nyitották és a számozáson nem sokat módosítottak. Azóta innen onnan ki-ki törtek fogások, valószínűleg ez is az oka, hogy néhol 5+ért is pittyputtyolni derekasan, persze ez nem baj inkább legyenek az utak alul számozva mint felül. 6+ felet már egészen jól vannak nittelve , ami kb annyit jelent, hogy ahova kell, jó pár 7 körüli útba a 6-os runoutok egyáltalán nincsenek biztosítva, így nem ritka a 7-8+ m runout. Ezeken a szakaszokon általában ékelnek, de tekintve, hogy soha nem másztam ékekkel, így én nem erőltettem a dolgot, de muszáj leszek megtanulni a technikáját mert beleszaladtam egy-két veszett dologba. 20m-es 6os út volt benne 3nitt meg két párkány, nem egy életbiztosítás :D
Kint létem során kétszer voltam Ith-be mászni az utak hasonló stílusúak, nem túl zsúfoltak összességében tetszenek, persze egyik hely sem veri Hámor vagy Fehér-kő szépségét, de van még bőven idő szép helyeket felfedezni, terv az sok van....
Végezetül pedig, tegnap este az egyik helyi mászó akivel megismerkedtem, meghívott a családjához vacsorázni, majd utána Hannoverbe vettük az irányt a boulder terembe. Talán néhány sort megér a történet. Hannoverben gyakorlatilag ez az egy terem van, valószínűleg ezért is volt annyi ember lent. Hihetetlen, hogy mennyi ember mászik ebben a régióban  4-70évesig gyakorlatilag minden korosztály megtalálható.
Néhány kép:Tömören összefoglalva ez a jelenlegi mászóhelyzet 1300km-re Miskolctól. Rengeteg felfedezni való van...
14.-én hazatérek röpke két hétvége erejéig, azt nem ígérem, hogy a dunántúli csapattal találkozok, de az szinte biztos, hogy visszatérek Hámorba úgyhogy lehet csatlakozni!
1 megjegyzés: